Damclub De Juiste Zet


Christ Verhaag, nu 95 jaar, bracht in de jaren '70 de Lanklaarse jeugd in contact met het dammen. Eerst werd er nog al wantrouwig gekeken naar die oudere meneer die met zijn damborden jeugdhuis Tram 55 binnen stapte, en daar wat onbegrijpelijke (toen nog) dingen vertelde over dammen.
Dammen, was dat niet voor oudere mensen ? De jeugd had andere interesses, schaken bijvoorbeeld.

Doch Christ gaf niet op, en week na week stond hij daar met zijn damborden. Het duurde ook niet lang en de belangstelling voor de slagzetten en combinaties nam stilaan toe, en na een tijdje had de "damclub" een veertigtal leden, die iedere week strijd leverden op het dambord. Aanvankelijk nog met de nodige blunders en begeleidende vloeken, maar ook voldoende hilariteit. Sommigen begonnen het dammen ook wat meer te bestuderen en damclub De Juiste Zet werd een echte damclub. Een club die snel een gezonde reputatie kreeg, en door de andere damclubs stilaan gevreesd werd, en op het hoogtepunt wel meer dan honderd leden had. In het tweede jaar van haar bestaan wist ze zelfs zilver te behalen in het Belgische interclubkampioenschap, hetgeen in die jaren nog een sterk bezet tornooi was.

In de beginjaren werd een van de dames, Liliane Borghoms zelfs afgevaardigd naar het WK voor Dames in Amsterdam, enkele jaren later gevolgd door Lizzy Verheyen die als Belgisch kampioene, land's kleuren mocht verdedigen in Amsterdam en later nog eens in Minsk.

Een ander lid, Freddie Borghoms had de eer ons land te vertegenwoordigen in het Europees Kampioenschap voor landenteams in Italie, waar een fraaie derde plaats veroverd werd.

Bjorn Hoeven mocht in 1993 deelnemen aan het WK voor de jeugd in Minsk.
In de volgende jaren leverde de club diverse kampioenen op : Vlaams kampioen, meerdere spelers die het tot Limburgs kampioen wisten te brengen, Belgisch junioren kampioen, enz.... Als club behaalden ze meerdere titels, nl. Vlaams kampioen en Limburgs kampioen.

Enkele afbeeldingen uit een ver verleden

Een gezellig avondje met de jeugdspelers in 1976


Deelnemers aan het Belgisch Kampioenschap Dames en Jeugd 1977Clubkampioenschap sneldammen 1977


Deelnemers aan het Belgisch Kampioenschap Dames 1981
Henriette en Maria Reymen, Yvonne Hupez en Lizzy Verheyen
Begeleiders Henri Paesen en Christ Verhaag, achtergrond Raymond Picard