Damclub De Juiste Zet
Christ houdt een oogje in het zeil tijdens een sneldampartij
Christ houdt een oogje in het zeil tijdens het sneldammen


Men kan het niet over damclub De Juiste Zet hebben zonder daarbij te denken aan Christ Verhaag.  Christ, gestorven op de gezegende leeftijd van 95 jaar, was in de jaren zeventig de stuwende kracht die damclub De Juiste Zet in het leven riep.  En niet alleen in Lanklaar was hij actief, neen, heel Limburg liep hij plat om het dammen van de grond te krijgen.  Er werden clubs opgericht in Opgrimbie, Hasselt, Bilzen en waar weet ik niet allemaal, en steeds was het Christ die de nodige mensen motiveerde om hun schouders eronder te zetten.  Geen moeite was hem teveel.  Hij bezocht scholen, om daar damles te geven.  Hij schreef rubrieken voor Het Belang van Limburg, Knack en hij had zelfs een teletekst-pagina om maar propaganda te maken voor het dammen. Ontelbare handboeken over dammen sier(d)en zijn boekenkast, in een kamer gevuld met dammateriaal.  Als hij niet naar de club kon om te dammen zat hij hier achter zijn computer bezig te zijn met dammen.  Menige verzamelingen damrubrieken uit kranten en tijdschriften liet hij verschijnen.  Op zijn gezegende leeftijd speelde Christ zelf niet meer, het zicht had veel nagelaten en hij zag de schijven niet meer zo goed.  Maar de interesse was er nog steeds.  Elke uitslag die hij vernam werd beoordeeld.  En een bezoekje van een clublid was steeds goed voor een middag verhalen ophalen over gedenkwaardige kampioenschappen en/of clubleden.  Christ, een vat vol anecdotes en verhalen.
Christ : "Thuis dammen is natuurlijk goed, maar dammen wordt veel moeilijker in clubverband.  De meeste huisdammers schuiven hun partijtjes zonder erg veel na te denken. Dammen wordt pas echt boeiend als je alles zo diep mogelijk uitpluist.  En dat moet je wel in clubverband.  Er zijn spelers die 4, 5 en zelfs 10 zetten vooruit zien.  En wie het verst vooruitziet wint natuurlijk de partij.  Want dammen is geen kansspel.  Clubdammers gaan zelfs zo in hun partij op dat ze er alle zorgen bij vergeten.  Dammen is een ontspannende inspanning."
Christ : "Dammen betekent voor mij inderdaad zeer veel.  Sommige mensen menen dat jer er hoofdpijn van krijgt.   Ik zeg niet dat dit niet gebeurt als je een dag je hersens zit te pijnigen, maar dat hoeft ook niet. Wie regelmatig damt blijft erg jong van geest."
En dat dammen veel betekende voor Christ is ook te zien aan het aantal tornooien waaraan hij deelnam. Van 1975 tot 2014 was hij een fervente deelnemer in talloze tornooien. Voor zover te achterhalen was, meer dan 200. En dan zullen we er nog wel enkele missen, omdat we van de jaren na 2000 niet alle gegevens kunnen terugvinden.
Lijst tornooien