Damclub De Juiste Zet

Er is altijd wel iets bij te leren
Toen ik vroeger redacteur van 'De Dam' was viel me op bij het verzamelen van allerlei standen hoe vaak de zet 14-19 (of 37-32 voor wit)de oorzaak was van het verlies van zwart (of wit). Een boekje met al deze standen werd op zeer beperkte oplage uitgebracht.Hier is het beschikbaar voor iedereen.

In de jaren voor er goede computerprogramma's voor dammen bestonden, begon Christ Verhaag aan een bijzondere verzameling diagrammen.Tot het uitgeven van deze verzameling kwam het echter nooit. Maar we hebben ze met wat moeite kunnen herstellen, en tonen ze hier.

In veel partijen worden combinaties gemist, of even erg, verkeerd uitgevoerd. Om hier iets aan te doen hebben we hier een overzicht van de meest voorkomende combinaties verzameld, in de hoop dat jullie er iets kunnen uit leren.
Dit werkje is een ruwe vertaling van het boek van JP Dubois.

Voor diegenen die 'Leren Combineren' hebben doorgenomen en de smaak te pakken hebben, is er hier nog een vervolg. Combinaties met afwikkelingen tot 12 zetten. Goede oefeningen om het voorstellingsvermogen te verbeteren.

En als we nog niet genoeg hebben van combinaties kunnen we eens kijken hoe Georges Dsinter het in de praktijk aanpakte.

In het vorige werk gaat het allemaal om combinaties uit een ver verleden. Georges combineerde er in de latere jaren echter ook nog rustig op los. Ziehier een aantal voorbeelden.Voor degenen die in het eindspel al eens een steekje laten vallen hier enkele eindspelthema's.

Ik heb eens zitten zoeken in de vele diagrammen die zich in de loop der jaren verzamelden op mijn pc en heb er een aantal combinaties in de hekstelling uitgevist.

Een opsluiting is iets waar we niet zo graag mee te maken hebben. Tenminste niet als we er zelf in verzeild raken.

Niets is meer verrassend dan een partij te beslissen door een goed overwogen en tijdig geplaatst offer.  En dan vooral verrassend voor de tegenstander.

Sinds het begin van de Belgisch kampioenschappen werd hierin ook nogal wat gecombineerd. Soms werden combinaties gemist, soms werden er enorme blunders gemaakt, en soms was het ook kinderlijk eenvoudig. Ziehier een uitgebreid overzicht.

5 dammen tegen 2.
Hoe vaak worden dergelijke standen remise gegeven ?
Maar zie hier hoe ze te winnen.Tjalling Goedemoeds' cursus voor iedere dammer, beginnend of gevorderd.

Het tweede deel van de cursus van Tjalling Goedemoed

Bij de cursus hoort ook dit oefenboek, met veel opgaven.

Deel 3 van de cursus van Tjalling Goedemoed.

Ook bij dit deel van de cursus is er weer een oefenboek voorzien.

Hersenkrakers of kopbrekers het is maar hoe ge het wilt noemen. In elk geval voer voor de liefhebbers van combinaties.Een hele boterham deze keer. Goedemoeds' The art of winning. Ruim 400 bladzijden studiemateriaal

Voor degene die altijd al heeft willen weten welk onheil hem nu weer is overkomen, een overzicht van typezetjes.

Tactiek & strategie van het damspel, door Isidore Weiss. Aangepast door Govert Westerveld.
Interessant leesvoer.